De kinderchiropractoren bij Chiropractie Mulder in Waalwijk en Tilburg richten zich op een gezonde wervelkolom en goed functionerend zenuwstelsel bij baby's en kinderen.

Chiropractie. Heel gewoon, maar ook zo onbekend!

Afgelopen week heb ik op uitnodiging een presentatie mogen geven over kinderchiropractie. Altijd fijn om over ons mooie vak te mogen praten. En altijd weer valt de verbazing op van de toehoorders. Een vraag die ons altijd gesteld wordt is: waarom weten wij niet dat chiropractie zo veel kan betekenen? Ook in de praktijk krijg ik deze vraag wekelijks te horen. Waarom duurt het zo lang voordat wij de weg zijn gewezen naar een chiropractor?

Om te beginnen zijn er niet zoveel chiropractoren in Nederland, met nog geen 250 verspreid over Nederland kunnen we spreken over een kleine beroepsgroep. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat er geen opleidingsmogelijkheden in Nederland zijn. Om het vak chiropractie te leren moeten we uitwijken naar Engelse universiteit. Dat is als 18 jarige VWO-er een behoorlijke stap om te nemen. Een opleiding zal in Nederland ook niet snel haalbaar zijn. De Nederlandse regering erkent en beschermt de titel chiropractor niet, dit omdat er geen opleidingsmogelijkheden in NL zijn. Zolang er geen erkenning is, komt er geen financiering voor een opleiding. Een onmogelijke barrière om te nemen zo lijkt het. Het gebrek aan erkenning vanuit de regering werkt ook in de hand dat er tijdens de opleiding geneeskunde geen les wordt geweid aan chiropractie en zijn mogelijkheden.

Maar gelukkig ook positieve berichten. In steeds meer omringende landen komt de erkenning wel vanuit de regeringen. Zo is chiropractie in België en Engeland wel erkend en beschermd.
Zorgverzekeraars zijn als sinds jaar en dag positief over chiropractie en zien dat chiropractie effectief en kostenverlagend werkt. Zij bieden in hun aanvullende pakketten vergoedingen voor chiropractie.
Last but not least de mensen die door een chiropractor behandeld worden. Zij zijn erg positief en ervaren wat chiropratie voor hen kan betekenen. Zij helpen ons om meer mensen op de hoogte te brengen van de positieve effecten van chiropractie!