De kinderchiropractoren bij Chiropractie Mulder in Waalwijk en Tilburg richten zich op een gezonde wervelkolom en goed functionerend zenuwstelsel bij baby's en kinderen.

Met je kindje naar de chiropractor

Waarom moet ik naar de chiropractor met mijn kindje? Is het niet een te harde behandelmethode? Een kind heeft toch nog helemaal geen rugklachten? Het zijn vragen die ik regelmatig hoor.

Om op die laatste vraag terug te komen, onderzoek wijst uit dat er steeds meer kinderen zijn met rugklachten. Die kunnen met chiropractie vaak snel verholpen worden. Misschien nog belangrijker is dat we onderliggende problemen snel ontdekken en aanpakken. Juist bij kinderen richt chiropractie zich op preventie. Ook hier geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen.  En mocht er toch iets aan mankeren, dan kunnen we snel in actie komen. Hierdoor voorkomen we dat eventuele problemen meegroeien en na verloop van tijd tot serieuze klachten kunnen leiden.

Maar al te vaak kunnen patiënten hun chronische klachten herleiden tot in hun jeugd. "Toen ik tien jaar was, ben ik lelijk uit een boom gevallen." Of "Op mijn zestiende heb ik een brommerongeluk gehad en sindsdien heb ik last van mijn nek”. De problemen die toen ontstaan zijn in de wervelkolom leken destijds een klein probleem, maar kunnen een groot probleem worden als ze niet opgelost worden op jonge leeftijd. Om dit te voorkomen besteden we in onze praktijk veel aandacht aan kinderen. Sinds enkele jaren volgen collega Sigrid en ik hiervoor zeer gerichte nascholing en inmiddels is kinderchiropractie een belangrijk specialisme van onze praktijk.

Niet alleen kinderen, maar ook baby’s vallen onder chiropractische patiëntjes. Als chiropractor en moeder pleit ik ervoor dat alle baby’s gecontroleerd worden door een chiropractor of osteopaat. Niet alleen de houding in de baarmoeder, maar ook de bevalling kan heel wat stress op de wervelkolom van het kindje opleveren. Denk bijvoorbeeld aan langdurig persweeën opvangen, pomp- of tangverlossingen, heel snelle bevallingen of een sterrenkijker. Hierdoor kunnen irritaties ontstaan, die zijn uitwerking hebben op de wervelkolom en verwante spieren. Je merkt dit bijvoorbeeld aan een voorkeurshouding, overmatig huilen of ontevreden zijn, overstrekken en achterblijvende motorische ontwikkeling.

Tijdige controle bij een chiropractor helpt om eventuele blokkades vroeg op te merken. Waar verloskundigen en consultatiebureauartsen de baby controleren op hún vakgebied, doet een chiropractor dat op zijn vakgebied: de wervelkolom en het bewegingsapparaat. Het is prettig om te weten dat de wervelkolom van je kindje in orde is en geen afwijkingen kent. Gelukkig wordt bij slechts een deel van de onderzochte baby's iets gevonden. In dat geval is het fijn dat er snel ingegrepen kan worden.

Dus wanneer ga je met je kindje naar een chiropractor? Mijn kraamhulp wees me destijds op dag drie op de voorkeurshouding die onze dochter had. Zij vertelde me dat ik dat goed in de gaten moest houden. Ik zette direct mijn chiropractor-pet op en ging aan de slag. Die luxe hebben de meeste moeders niet. Toch kunnen een baby al in de kraamweek controleren en behandelen. Maar ook als een kindje wat groter is, is het geen overbodige luxe om de wervelkolom eens door een specialist te laten screenen. Niet altijd is het zichtbaar of merkbaar dat er wat gaande is in de wervelkolom. Voorkomen is beter dan genezen!