De kinderchiropractoren bij Chiropractie Mulder in Waalwijk en Tilburg richten zich op een gezonde wervelkolom en goed functionerend zenuwstelsel bij baby's en kinderen.

Als je kindje voorkeur heeft voor een bepaalde houding

Als je baby een groot deel van de tijd zijn hoofdje naar één bepaalde kant draait, spreken we van een voorkeurshouding. Als gevolg hiervan wordt het hoofdje aan de voorkeurskant afgeplat. Zo ontstaat er asymmetrie. Het hoofdje groeit de eerste drie maanden het snelst en de schedel is dan nog zacht. Je baby loopt daarom in deze maanden het grootste risico op een afgeplat hoofdje bij een voorkeurshouding. Daarom is het van belang dat je vanaf de geboorte let op het ontstaan van zo'n voorkeurshouding. Voorkomen is nog altijd makkelijker dan genezen.

Een chiropractor kan uw baby nakijken en beoordelen of de voorkeurshouding zijn oorzaak heeft in de wervelkolom. Is dit het geval kan dit veelal met enkele behandelingen opgelost worden. Hiermee wordt verdere scheefgroei voorkomen en wordt de motorische ontwikkeling optimaal gestimuleerd.

De laatste jaren is het aantal baby's met een afgeplat hoofd sterk toegenomen. Dit komt waarschijnlijk door het beleid vanwege wiegendoodpreventie, waarbij de baby na twee weken alleen nog op de rug te slapen wordt gelegd. Om een voorkeurshouding te voorkomen is het van belang om op te letten hoe de baby ligt.

Als je baby op de rug ligt, leg je het hoofdje afwisselend naar links of naar rechts. Probeer de baby in de box op verschillende manieren te leggen zodat de lichtval (van buiten of van bijvoorbeeld de televisie) op verschillende manieren stimuleert. Verder is het van belang dat je voor voldoende bewegingsruimte zorgt en je kind niet te lang in de maxicosi laat liggen. Onder toezicht af en toe spelen, liggend op het buikje, is goed. Zorg ervoor dat je je baby afwisselend links en rechts liggend voedt.

Met een duidelijke voorkeurshouding is het belangrijk om de niet-voorkeurshouding te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door deze kant interessant te maken om naar te kijken. Laat bijvoorbeeld daar het licht vandaan komen, laat felle kleurtjes zien, leg daar de speeltjes neer of ga zelf aan die kant van je baby zitten. Dit kan zowel in de box als het bedje.

Verder kun je nog het hoofdje van je baby, als die slaapt, voorzichtig de kant opdraaien van de niet-voorkeurskant. Bij optillen, kun je de baby aan de goede kant ligt, op één arm voor je draaien. Ook de fles geef je zo, dat je baby naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien. Bij borstvoeding gaat dit natuurlijk niet op, omdat je regelmatig van borst moet verwisselen. Probeer bij aankleden en verschonen zo te gaan staan dat je baby naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien.

Meer informatie over voorkeurshouding en scheve hoofdjes vindt u op de website van Baby op Komst.