De kinderchiropractoren bij Chiropractie Mulder in Waalwijk en Tilburg richten zich op een gezonde wervelkolom en goed functionerend zenuwstelsel bij baby's en kinderen.

Help mijn kind heeft rugklachten

Net zoals bij volwassenen komt rugpijn ook bij kinderen steeds vaker voor. Een stijgende trend met de leeftijd komt in de meeste onderzoeken naar voren. Er lijkt wel sprake van een snelle toename rond de puberteit en dus de fase waarin kinderen snel groeien. De toename bij meisjes vooral bij 12 en 13 jaar; bij jongens bij 13 en 14 jaar. De helft van de kinderen zal op volwassen leeftijd lage rugpijn overhouden en daarom is het essentieel dit probleem vroegtijdig aan te pakken. De kindertijd bepaalt de toekomst van de rug en in de praktijk blijken chronische klachten vaak hun oorsprong te hebben in de jeugdjaren.

Als kinderen naar de middelbare school gaan, is een té zware boekentas vaak de reden voor het ontstaan van rugklachten. Sommige boekentassen zijn inderdaad te zwaar zeker voor jonge kinderen met een onvolgroeid gestel. Maar de rugpijn heeft ook te maken met de vaak slechte algemene fysieke conditie.

Zodra kinderen naar (de middelbare) school gaan, wordt de wervelkolom op vele manieren zwaarder belast. Langdurig moeten stilzitten in schoolbanken, waarbij de zithouding veelal niet optimaal is, is een bekende risicofactor voor rugklachten. Ook tijdens de rest van de dag is er vaak weinig stimulans of gelegenheid tot beweging. In de uren na school wordt er steeds minder aan lichaamsbeweging gedaan. De (spel) computer en televisie nemen een belangrijke plaats in als het om ontspannen gaat. Maar ook hier hebben we te maken met zitten en hangen. De nachtrust wordt steeds korter terwijl dit juist op deze leeftijd ook van essentieel belang is voor de groei van een gezond lichaam.

Allemaal redenen om uw kind bewust te maken van het belang van een juiste houding, belasting en beweging. Ondervindt uw kind nu al af en toe rugklachten, dan is de kans groot dat deze verergeren of zelfs chronisch worden bij het volwassen worden. Het jong lichaam is nog erg flexibel, zodat een slechte houding of een geïrriteerde wervelkolom juist op jonge leeftijd nog gemakkelijk verbeterd kunnen worden. Laat daarom uw kind tijdig nakijken door een chiropractor – zeker bij optredende klachten. Het is een investering voor de toekomst.